tiistai 2. lokakuuta 2012

Portaiden muodonmuutos

Kerroinkin jo aiemmin, että kotimme portaat henkivät vähän liikaa mennyttä vuosituhatta. Valitettavasti portaiden uusiminen kokonaan olisi kuitenkin vienyt aikamoisen siivun remonttibudjetistamme. Lisäksi olisi ollut sääli luopua vanhasta rungosta, se kun on hyväkuntoinen eivätkä askelmat natise. Päätimme siis hioa ja maalata portaat. 

Kun aiemmin etsin netistä kokemuksia portaiden maalamisesta, löytyi niitä mielestäni aika vähän ja etenkin valmiista lopputuloksesta olisin kaivannut enemmän kuvia. Niinpä kannan korteni kekoon ja jaan täällä pienen tarinan meidän portaiden muodonmuutoksesta.

Lähtötilanne oli siis tämä:

Ylimääräiset kaidepinnat poistettiin. Jätimme vain ne, jotka tarvitsimme kaidelasien kiinnitystä varten. Tämän jälkeen portaat hiottiin paperilla, jonka karkeus oli P80. Onneksemme suurimman osan hiomatyöstä saimme tehtyä koneellisesti, mutta koneesta huolimatta työtunteja kului aika ruhtinaallisesti tähän vaiheeseen. Pölyäkin kertyi aika runsaasti, mutta se ei meidän kohdalla ollut ongelma, olihan koko asunto muutenkin yhtä "rakennustyömaata". Hionnan jälkeen siveltiin oksakohtiin oksalakkaa ja sitten päästiin itse asiaan. Ensimmäinen maalikerros vedettiin 10 % ohennetulla Tikkurilan Betolux Akvalla (vesiohenteinen). Kun maali oli kuivunut, kävimme vielä pinnat läpi hienommalla hiomapaperilla P150 ja samalla kittasimme huomaamamme kolot ja naarmut. Tämän jälkeen portaat maalatiin vielä kaksi kertaa ohentamattomalla Betolux Akvalla.  Reisilankkuja  maalasimme vielä muutaman ylimääräisen kerran, sillä ne olivat hyvin oksaisia ja lakasta huolimatta keltaisuus paistoi niistä vielä maalin läpi. Viimeisenä kiinnitettiin portaisiin kaidelasit, jotka meille toimitti Lasituspalvelu Pihlavamäki.  Ja Voilà, tila näytti heti paljon modernimmalta ja valoisammalta. Toki täytyy mainita, että maalipinta ei luonnollisestikaan vastaa tehdasmaalausta, mutta muuten olemme kovin tyytyväisiä lopputulokseen. 


Tässä muutama otos valmiista portaista:

Kuvassa näkyvä kasvi,jonka nimeä en tiedä, odottaa vielä parempaa sijoituspaikkaa. Ruskea rottinkirahi tuuraaa tuossa erästä ihanaa tuolia, jonka hankkimisesta haaveilen.


6 kommenttia:

 1. Vau; tulipa hienot portaat. Mahtava idea korvata pinnat lasilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Juu pinnojen vaihto lasiin teki portaista kyllä todella ilmavan näköiset.

   Poista
 2. Moikka Jen! Hei upeaa että sinäkin täällä vihdoin :) Tervetuloa! Hyvältä näyttää portaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, vihdoinkin. Kiva olla täällä :)

   Poista
 3. Hei!
  Tarinoita talosta Kati täällä:)
  Aivan ihanan kamalat, juuri niin kuin meillä! Täydelliset, mutta kamalat pitää puhtaana:))) En mäkään silti huolisi mitään muuta!
  T,Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit kurkkaamassa portaat, Kati. :) Nää valkoiset portaat luokitellaan varmaan niihin ulkonäkö ennen käytännöllisyyttä -juttuihin.

   Poista