sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Meidän keittiö, osa 1

Tämän aiheen perään  on kyselty, joten sunnuntain kunniaksi tarkempaa esittelyä meidän kyökistä. Vaikka kuinka tiivistetysti koitin kirjoittaa, riittää tarinaa niin pitkästi, että päätin jakaa tämän keittiösepustuksen kahteen osaan. Tässä siis osa 1, jossa asiaa lähtötilanteesta ja keittiön suunnittelusta.  

Lähtökohtana oli siinä 90-luvun loppupuolella remontoitu perussiisti u-keittiö. Itseasiassa, kun saimme avaimet uuteen kotiimme ja pääsimme ensimmäistä kertaa näkemään sen tyhjänä, yllätyin siitä, kuinka siistissä kunnossa keittiö olikaan. Hetken jopa harkitsimme vanhojen runkojen hyödyntämistä, mutta koska halusimme keveämmät seinäkaapit ja pöytäkaapit olivat 50 mm standardimitoitusta matalammat, päätimme hankkiutua eroon koko keittiöstä. Kodin sydän siis purettiin siististi ja saimmepa hieman remonttirahaakin, kun eräs pariskunta osti kalusteet omalle mökilleen. Myös hyväkuntoiset kodinkoneet pääsivät hyötykäyttöön. Tuo välitilan laatta oli muuten aika kiva ja olisin sen voinut vaikka jättää paikoilleen. Vanhan mitoituksen vuoksi työtaso oli tosiaan vain 850 mm korkeudella, joten laatatkin olisivat olleet väärällä korkeudella uuden keittiön välitilaan nähden. Se, mistä tuossa vanhassa keittiössä myös tykkäsin, oli työtaso ikkunan alla. Siinä olisi ollut kiva pitää vaikkapa yrttejä kasvamassa, vaikka eipä tuolta pohjoissuunnasta aurinko kovin paistakaan.


Keittiö pyrittiin suunnittelemaan siten, ettei vesipisteen ja lieden paikkaa tarvinnut muuttaa. Loppujen lopuksi vesipistettä jouduttiin tosin hieman siirtämään, jotta kylmälaite saatiin mahtumaan uudelle paikalleen ja altaan molemmin puolin jäi vielä hyvin laskutilaa. Tämä ei sinänsä ollut mikään ongelma, sillä putkimiehelle muutos oli niin pikkujuttu, ettei se juurikaan loppulaskussa näkynyt. Kylmälaitteeksi halusimme Side-by-siden jääpalakoneella ja tarvittavan vesiliitännän vuoksi laite oli hyvä tuoda mahdollisimman lähelle vesipistettä.

Minulla on lievä pakkomielle saarekkeisiin ja niemekkeisiin, joten pitihän omaan keittiöönkin sellainen saada. Keittiötä sai helposti laajennettua ruokailutilan puolelle, joten niemeke saatiin kohtuu kätevästi mallattua paikoilleen. Ruokapöydälle jäi vielä oikein mukavasti tilaa laajennuksesta huolimatta.  Pyörittelin koneella 3D-mallia keittiön muutoksesta ja tässä renderoinnissa näkyy ajatusta keittiön mallista. Kantavana ideana oli tuo tason jatkuminen myös pystysuunnassa niemekkeen päädyssä. Vaikka musta väri onkin kovin voimakas, tuo pääty mielestäni kivasti särmää keittiöön. 
Kuten ylläolevasta kuvasta näkee, oli tarkoituksena purkaa pieni seinäntumppi tuosta keittiön edestä. Näin keittiö olisi avartunut olohuoneeseen päin ja kulkuaukko olisi ollut hitusen leveämpi. Vaan kävipä sitten toisin kuin Strömsössä, sillä levyseinän sisällä menikin viemäriputki. Seinää ei siis oikein voinut purkaa, ellemme sitten olisi halunneet putkea näkyville. Not. Niinpä harmistuneena mallinsin seinänpätkän paikoilleen ja keittiö muuttui ao. kuvan näköiseksi. 


Pidän enemmän tuon ylemmän havainnekuvan tuomasta avaruudesta, mutta koska vanhaa remontoitaessa joudutaan aina tekemään kompromisseja, totuttelin ajatukseen tästä "sokkeloisemmasta" keittiöstä. Eipä sillä, täytyy sanoa, että nyt kun tätä keittiötä on tullut käytettyä reippaat puoli vuotta, olen aika tyytyväinen tuohon seinään. Se peittää keittiön pienkoneet taakseen ja keittiön sotkut eivät näy olohuoneeseen asti. Lisäksi seinä on passeli paikka kellolle.

Näiden 3D-kuvien sekä projektiokuvien kanssa ramppasinkin sitten kesällä kalustetoimittajien pakeilla tarjouksia pyytämässä. Jatkoa kuvien ja tarinoinnin muodossa valmiista keittiöstä tulossa huomenna. Stay tuned.

6 kommenttia:

  1. Tää postaus oli just sellanen, että annoit parantumattomalle herkkuperseelle pari palaa ihanaa suklaata ja sanot, että saat huomenna lisää... ;) Ai vähäks niinku jäi nälkä nähdä lisää kuvia ja äkkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, sori. :) Ei muuta kuin huomenna heti aamusella tänne kurkkimaan, josko jotain uutta olisi tarjolla. ;)

      Poista