maanantai 4. maaliskuuta 2013

Meidän keittiö, osa 2

Keittiöjutuilla jatketaan ja tässä tulee jatkoa eiliseen postaukseen eli meidän keittiö, osa 1:een.
Aiemmin näittekin jo kuvat keittiöstä ennen remonttia sekä palasia uuden keittiön suunnitelmista, joten tässä tulee sitten kuvakulmia valmiista keittiöstä, reippaat puoli vuotta remontin jälkeen. 


Minulla oli jo edellisessä kodissa valkoiset kiiltävät kalusteovet ja pidin niistä niin paljon, että tähän kotiin ei oikestaan edes tarvinnut miettiä muuta vaihtoehtoa. Seinäkaapeista halusin mahdollisimman keveät ja kokonaisilmeestä mahdollisimman pelkistetyn sekä yksinkertaisen. Niinpä kaikki laatikot on siis jaettu vain kahteen erilliseen etulevyyn. Osassa laatikoista on erillinen sisälaatikko, mm. aterimille ja mausteille. Nuo metrin levyiset laatikot imevät aika hyvin astioita sisäänsä. Yläkaapit ovat kippiovilla ja kaikissa ovissa ja laatikoissa, uunin alla olevaa laatikkoa lukuunottamatta, on hidastimet. Hana on Moran Mmix mallistoa. Minulla oli tämä sama malli jo edelllisessä kodissa ja pidän sen muotoilusta sen verran, että samanlainen kraana tuli valituksi myös tähän kotiin.

Pienkoneina meillä on pääasiasa OBH Nordican Chilli -sarjan laitteita. Olen alkanut keräämään laitteita jo useampi vuosi sitten ja kasaan on haalittu leivänpaahdin, vedenkeitin, shakeri sekä ruokavaaka. Näistä harvemmin käytettäviä säilytetään laatikossa. Pidän laitteiden väristä ja ne passaavat mukavasti etenkin tällaiseen mustavalkoiseen keittiöön. Kahvinkeitin onkin sitten aivan eri sarjaa, kuin muut laitteet. En pidä kyseisen sarjan kahvinkeittimen muotoilusta, joten se on saanut jäädä kaupan hyllylle.   

Valaistuksena on käytetty seinäkaappien pohjaan kiinnitettyä led-valonauhaa sekä alaslaskettuun kattoon upotettuja led-valaisimia. Lisäksi niemekkeen päällä on vielä erillinen irtovalaisin. Tuo valaisin on ihan suosikkini. Hyvä tuuri, että katosta löytyi vielä valopiste, joka osui sattumalta oikealle kohdalle. Haluaisin valaista seinäkaappien yläosassa olevat lasiovelliset kaapit, jotta niissä olevat lasit näkyisivat paremmin. Valaistus on kuitenkin helppo lisätä jälkikäteen, etenkin kun  kaappien yläpuolella on aiemman asukkaan lisäämä pistorasia.


Aiemmin jo mainitsinkin, että vanhaa remontoitaessa joutuu lähes poikkeuksetta tekemään 
kompromisseja, etenkin kun kyse on taloyhtiöön kuuluvasta asunnosta. Omakotitalossa pelivaraa olisi vähän enemmän. Keittiössä eniten päänvaivaa aiheutti liesikupu. Vanha, maustekaapin alla oleva yksilö lähti keittiökalusteiden mukana uuteen kotiin, enkä sitä olisi kyllä meille huolinutkaan. Remontin alussa haaveilin vielä tämän tyyppisestä vaihtoehdosta, mutta kun lähdin kartoittamaan meidän talon järjestelmään sopivaa huuvatarjontaa, iski totuus vasten kasvoja. Ilmeisesti tämä meidän talossa oleva järjestelmä, huoneistokohtainen huippuimuri katolla, on muualla maailmassa sen verran harvinainen, ettei tähän järjestelmään sopivien kupujen muotoilua ole kehitetty yhtä ahkerasti kuin muita. Vaihtoehtonahan olisi ollut ottaa aktiivihiilisuodattimella toimiva liesituuletin, jossa valinnnanvaraa olisi ollut yllin kyllin. Tämä olisi kuitenkin heikentänyt asuntomme ilmanvaihtoa huomattavasti ja olisi ollut hölmöä olla hyödyntämättä tehokasta huipparia. Lisäksi aktiivihiilisuodattimella toimivat tuulettimet ovat hemmetin äänekkäitä. Niinpä päädyimme ylimmässä kuvassa näkyvään Savon liesikupuun. Kupu ei lähtökohtaisesti ole noin iso järkäle, mutta me jouduimme vielä erikseen teetättämään tuohon putken ympärille isomman kotelon, Huuvalle tarkoitettu sähköpiste ja IV-putki oli nimittäin aikoinaan asennettu sen verran kauas toisistaan, ettei Savon oma suojapelti olisi niitä molempia peittänyt. Ratkaisua ei siis todellakaan oltu suunniteltu tällaisille nykypäivän laitteille, joiden eteen ei tule erillistä muistekaappia. Minullahan meinasi kertakaikkisesti palaa pinna tämän koko huuva-asian kanssa, mutta onneksi isäni teetätti tuon uuden peltisuojuksen ja täytyy sanoa, että tylsästä ulkomuodosta huolimatta tuo masiina on todella tehokas ja hiljainen. Aivan toista, kuin vanhassa asunnossani ollut aktiiviihiilisuodattimella toimiva kapistus, joka pauhasi aikamoisilla desibelilukemilla. Tämä tyttö kuitenkin toivoisi, että myös huippuimuriin yhdistettävien liesikupujen muotoilua kehittäisiin tähän päivään. Tässä olisi nyt jollekkin toimijalle markkinarako.

Mitä sitten tekisin toisin, jos voisin palata viime kesän suunnitteluvaiheeseen? Aikaa oli rajallisesti, sillä pitkistä toimitusajoista johtuen kalusteet piti saada tilaukseen mahdollisimman pian heti remontin alkamisesta, muuten muutto olisi viivästynyt. Toisaalta taas emme päässeet kunnolla suunnittelemaan keittiötä, ennen kuin saimme avaimet asuntoon ja pääsimme ottamaan tarkat mitat. Yhtälö oli siis aika haastava. Olisin suunnittelivaiheessa voinut enemmän hyödyntää keittiöliikkeiden suunnittelupalvelua, enkä vain jääräpäisesti toimia omillani. Keittiömme on toimiva ja palvelee meitä oikein hyvin, mutta varmasti ammattilaisilla olisi ollut vinkkejä uusimmista tarjolla olevista innovaatioista ja sieltä olisi voinut löytyä jotain meille sopivia ideoita.    

Pitkään olin sitä mieltä, että välitilaan tulee lasi, ei laattaa. Lasiin olisi kuitenkin pitänyt tehdä sen verran työstöjä, että siihen olisi palanut euroja huomattavasti enemmän, kuin laattoihin. Meille tuli sitten laatat. Jälkikäteen ajateltuna olisi pitänyt "törsätä" siihen lasiin, sillä huomaan haikailevani sen perään edelleen. Muuten olen ollut varsin tyytyväinen valitsemiimme ratkaisuihin. Itse tosin olisin halunnut jo siirtyä takaisin valkoisiin kodinkoneisiin, mutta mies toivoi niiden olevan teräksen värisiä. Koska minulle asialla ei ollut niin suurta merkitystä, annoin hänen valita.  

Tässä siis tarinaa meidän keittiöstä ja sen muutoksesta. Kuka jaksoi lukea koko sepustuksen? Lopuksi kokosin vielä kollaasiin muutamia keittiömme materiaali- ja kalustevalintoja.                  Kollaasin lainatut kuvat: Cello, K-RautaMora, Kodin1, Asko ja Ikea 

24 kommenttia:

 1. Jaksoin lukea mielenkiintoinen postaus :) Meilläkin tuo huippuimuri ja välillä olen katsellut liesituulettimia mutta tarjonta on tosiaan vähäistä. Kaunis keittiö teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Harmi juttu tosiaan, ettei kaikkien liesikupujen muotoiluun ole panostettu, mutta ehkä sitten tulevaisuudessa.

   Poista
 2. Minäkin jaksoin lukea! Kaunis keittiö teillä on, ja kompromissit kuuluvat elämään (remonttiin / rakentamiseen ;)

  Mielestäni laatta näyttää hyvältä välitilassa, älä siis liikaa haikaile lasin perään :) Saat sen sitten joskus seuraavassa remontissa, hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, turha käyttää aikaa murehtimalla jotain pikkuvalintaa. Laatta tosiaan on sopivan neutraali ja ehkä se lasi tulee sitten seuraavaan kotiin...jos se enää silloin tuntuu hyvältä vaihtoehdolta. :)

   Poista
 3. Ruudun takana taas!

  Ensinnäkin kiitos taas mahtavasta postauksesta. Juuri tällaista osasin toivoa pyytäessäsi antamaan murusia kodistanne isommalla kouralla. Keittiönne on mahtava ja nuo kiiltävän pinnan omaavat kalusteovet antavat keittiöön modernin vaikutelman. Tykkään myös, että vetimet eivät ole näkysällä. Ehkäpä tästä voisi saada jotain uutta pontta oman keittiön rakentamiseen..

  Haluaisin vielä esittää pari tarkentavaa kysymykstä.. Mitenkä keittiön musta työtaso on palvellut? Kuvan perusteella en osaa tulkita, onko se(kin) kalvopäällystetty, mattapintainen vai jotakin muuta? Edellisessä kodissamme tasolla näkyi talousliinan jättämät raidat tasossa - etenkin, jos kovin märällä pyyhki.. Onko teillä samaista ongelmaa?

  Tuo Moran Mmixin hana on muotoilultaan kyllä todella hieno. Teillä on nähtävästi yksi keittiöallas, joka on suoraa upotettu työtasoon.. Mitenkä olette kokeneet, toimiiko tämä järjestely hyvin vai onko teillä ollut ongelmaa räiskyvän veden kanssa? Katsoin kuvasta, että vesi tippuu varsin korkealta ja sen vuoksi saattaa räiskyä ainakin tiskatessa..

  Toivottavasti minä ja mieheni saamme yhtä tyylikkään keittiön kuin teillä on! Jään odottelemaan vastauksia tarkentaviin kysymyksiin.. Kiitos jo etukäteen.

  - Emilia K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos postauksesta oli apua omaan keittiöprojektiin. Lisäkysymyksiä saa esittää ja koitan vastata niihin parhaani mukaan. :)

   Ensin tuosta mustasta työtasosta. Taso ei ole kalvopäällystetty, vaan ihan mattapintainen (aika kiiltävältä se tosin noissa kuvissa näyttää). Tiesin kyllä, että musta taso on työläs pitää siistin näköisenä, mutta parin ensimmäisen päivän aikana tuntui siltä, että se on mahdotonta. Rätistä jäi pesuainerantuja tasoon, vaikka kuinka nätisti yritti pyyhkiä. Harmittelin, että olisi sittenkin pitänyt valita se teräksen värinen taso, mikä oli vanhassakin keittiössä. Sitten, kun älysin laimentaa siivousainetta/pyyhkiä pelkästään vedellä kostutetulla rievulla, tilanne helpottui huomattavasti. Nyt tason siistinä pitäminen ei tunnu ollenkaan niin vaikealta, mutta näinhän se on, että helpommalla pääsee, jos valitsee jonkin vaaleamman sävyn tai jos taso on lähtökohtaisesti eläväpintaisempi. Itse tosin halusin nimenomaan ihan tasalaatuisen pinnan.

   Altaita on tosiaan vain yksi ja se on ollut meidän tarpeisiin riittävä. Altaasta oli tosin alunperin tarkoitus ottaa astetta leveämpi malli, mutta mitoitusta jouduttiin rukkaamaan viime metreillä. Mmixissä vesi tosiaan tippuu aika korkealta, mutta mielestäni se ei kuitenkin roiski. Voi myös olla, että olen oppinut käyttämään hanaa "varovaisesti", kun samanlainen setti oli tosiaan jo vanhassa asunnossa. Tottakai aina "turvallisempi valinta olisi iso allas valutustasolla ja vielä niin, että itse hanakin tulisi altaan reunan läpi, mutta itse en ulkonäkösyistä sellaista halunnut. Meillä, kun käyttäjänä on kaksi aikuista ihmistä, tämä ratkaisu toimii hyvin, mutta uskon, että esimerkiksi lapsiperheessä kannattaisi pohtia muitakin allasvaihtoehtoja tai satsata kivitasoon.

   Poista
  2. Kiitos kovasti vastauksistasi! Ehkäpä rohkenen harkita mustaa työtasoa omaan tulevaan keittiöönkin. :)

   -Emilia K.

   Poista
 4. Täydellinen keittiö! Täälläkin haaveilen joku pv, että voisin pienen keittiörempan tehdä ja vaihtaa materiaalit enemmän omaan makuun sopiviksi, vaikka sitten taas toisaalta täällä on kaikki vielä niin hyvässä kunnossa ja suht uutta, ettei raaskisi :) Mutta ehkä joku pv!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Se on ihan totta, että tekee pahaa purkaa ja heittää hyväkuntoista menemään, vaikka pinnat eivät ihan omaan makuun olisikaan. Meillä kävi tällainen tilanne kylpyhuoneen kanssa, mutta kyllä ne pinnat siitä ajan kanssa vanhenee. ;)

   Poista
 5. No aaahhh, nyt tulikin sit makeaa mahan täydeltä ;) Herkkuperse kiittää ja kumartaa ;D
  Ihana keittiö teillä <3 Meilläkin on pienkoneissa tuota OBH Nordican Chilliä, myös kahvinkeitin on sitä. Itse vaan oon alkanut jo haaveilemaan toisenvärisistä laitteista, vaikka paljon tuosta punaisesta tykkäänkin edelleen. Jotenkin vaan tuntuu, että varsinkin meidän pienessä keittiössä ne määräävät sen, että tehosteväri on sitten punainen ja sillä hyvä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että makeannälkää on helpotettu. :)
   Tiedän mitä tarkoitat, sillä minun eka chilli on tainnut matkata mukana jo vuodesta 2007 ja välillä tuntuu, että olisihan sitä voinut alkaa keräämään vähän hillitymmänkin värisiä pienkoneita. Tuo punainen on tosiaan aika valitseva, mutta toisaalta, eilen näitä kuvia tänne ladatessani taas katsoin, että ihan kivaltahan nuo näyttävät. :)

   Poista
 6. Hieno keittiö! Tykkään! =) Laatta sopii hyvin välitilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuo laatta on kyllä kiva. Aika pelkistetty, mutta siinä on kuitenkin vähän kuviota. :)

   Poista
 7. Todella upea keittiö teillä! Pidän erityisesti mustan ja valkoisen kontrastista, sekä keveistä yläkaapeista.

  Löysin sinut ihan juuri jonkun toisen blogin kautta, ja taidankin jäädä seurailemaan jatkossakin, näyttää siltä että saan varmasti inspiraatiota täältä yllin kyllin. Kiitos kauniista blogistasi.

  /JuttaEmilia // dreamtomorrow-livetoday.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiva kuulla, että tykkäsit. :) Itsekin halusin keittiöömme tuon mustan ja valkoisen kontrastin. Keveissä yläkaapeissa on vähemmän säilytystilaa, mutta on ne vaan paremman näköiset. :)

   Poista
 8. Tosi ihana tuo teidän keittiö!! I like it alot! :))

  Mukavaa päivää!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, kiva kuulla.
   Ihanaa ilta sinne. :)

   Poista
 9. Taitaa olla samanalaiset kaapinovet kuin meillä?! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Kävin kurkkimassa teidän keittiön ja kyllä, samanlaiset näyttäisi olevan. Sulla on hyvä maku. ;)

   Poista
 10. Meidän keittiöremontista on aikaa jo yli viisi vuotta, mutta tuo malli on niin aikaa kestävä, että olen edelleen tosi tyytyväinen :) Mutta jos remontti olisi nyt, niin valitsisin kyllä samaa värimaailmaa, kuin teillä. Eli mustaa ja valkoista. Ja meillä kaapinovet on mattaa, kun teillä on kiiltävät?

  VastaaPoista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa lukijaksi Sanna. :)

   Poista