sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

//Petit Soufflés au Chocolat//

Täällä on viikonloppuna testattu kotileipurin taitoja pienten suklaakohokkaiden merkeissä. Testissä ranskalaisen keittiön jälkiruoka, hienostellen sanottuna Petit Soufflés au Chocolat, joka oli kyllä varsin suussasulavaa. Jälkiruoka syntyi oikeastaan  aika helposti, vaikkei minulla "kohokaskokemusta" ennestään ollutkaan. Kohokkaiden kanssa ajoitus on kaiken A ja O.  Uunista tulleet herkut on syytä viedä pöytään välittömästi tai muuten vieraille tarjotaan lässähteneitä yksilöitä. Minä saatoin mokata tämän asian. Lisäksi mainittakoon, että amatöörin ei ole kaikkean fiksuin opetella ruokakuvausta jälkiruoalla, joka muuttaa täydellisesti muotoaan muutaman minuutin sisällä. Mutta tulipahan kokeiltua. Onneksi maku sentään pysyy yhtä hyvänä. Pidemmittä puheitta tässä siis teillekin herkullinen resepti:   
      
175 g tummaa suklaata
150 g suolatonta voita
4 kananmunaa
2 rkl appelsiinistä puristettua mehua
1/4 rkl ruokasoodaa
3 rkl sokeria
ripaus tomusokeria

 -Voitele kuusi n. 1 1/2 dl:n kohokasvuokaa ja jauhota ne sokerilla. Taputtele liiat sokerit pois ja asettele vuoat  uunipellille. 

- Sulata suklaa ja voi sileäksi seokseksi vesihauteessa tai paksupohjaisessa kasarissa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä hiukan. Lisää joukkoon kananmunan keltuaiset ja appelsiinin mehu.

- Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Vatkaa valkuaiset hitaasti vaahdoksi. Lisää ruokasooda ja jatka vatkaamista, kunnes muodostuu pehmeitä huippuja. Ripottele sokeri joukkoon vähitellen ja vatkaa kunnes vaahto on jäykkää ja kiiltävää. 

- Sekoita kolmannes vaahdosta jäähtyneeseen suklaaseokseen, jotta se kevenee. Kaada sitten suklaaseos lopun vaahdon päälle. Kääntelee suklaa kumilastalla varovasti vaahdon joukkoon, kunnes vaahto ja suklaaseos ovat juuri ja juuri sekoittuneet. (Muutama vaalea viiru ei haittaa.) 

- Lusikoi seos vuokiin ja paista kohokkaita 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat kohonneet ja  
 hyytyneet, mutta keskeltä yhä hiukan tytisevät. Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoa heti  esimerkiksi vaniljajäätelön kera. 


Koska omat kohokasvuokani ovat tilavuudeltaan reippaat 2 dl, jaoin ohjeen mukaisen taikinan neljään osaan. Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin käyttämään appelsiinilikööriä ja viinikiveä, mutta koska omasta keittiöstä näitä tykötarpeita ei löytynyt, korvasin ne appelsiinin mehulla sekä ruokasoodalla. Vaan hyvinpä toimi näillä arkisemmillakin aineksilla. 





Aurinkoista sunnuntai-iltaa kaikille. 

6 kommenttia:

  1. Mitä herkkuja! Tätä täytyykin testata koska oon mutakakun suuri ystävä, voisin kuvitella että tämä vie yhtälailla kielen mennessään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa. Jos tykkää mutakakusta, niin tykkää kyllä tästäkin.

      Poista
  2. Löysin blogiisi metsästäessä erästä reseptiä :-) Lukijaksi jäin heti, mukavia juttuja löyty paljon :-)

    Toivottelen mukavaa ja aurinkoista päivää! :-)

    Tervetuloa myös blogeileen ja arvontaan osallistumaan! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Seija ja kiva, kun jätit merkin käynnistäsi.
      Tulen ehdottomasti vastavierailulle. :)

      Poista
  3. Ihana resepti. Tän tekemistä oonkin miettinyt jo pidemmän aikaa, jospa onnistuisin yhtä hyvin kuin sinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Tää oli kyllä aika simppeli tehdä. Itsekään kun en tosiaan mikään leipurimestari ole. :)

      Poista