tiistai 29. lokakuuta 2013

Onko se laminaattilattia ok?

Eilen alkoi ainaki minun osalta syksyn odotetuin sarja; Suomen kaunein koti. Näin ohimennen on mainittava, että sarja vaikutti todella kivalta ja odotan jo innolla tulevien kohteiden esittelyä. Ohjelmaan liittyen Iltalehden sivuilta löytyi viime viikolla Hanna Sumarin haastattelu sisustukseen liittyen. Sisustustoimittaja toi esille muutamia hyviä pointteja, mutta yksi asia, josta olen eri mieltä, jäi päällimmäisenä mieleeni. Haastattelussa nimittäin nousi esiin varsin yleinen lattiamateriaali, laminaatti, eikä suinkaan kovin positiivisessa hengessä. Hanna listasi laminaattilattiat yhdeksi pahimmista sisustusvirheistä suomalaisissa kodeissa, mutta itsehän en tätä purematta niele. Jäin miettimään, onko laminaatti tosiaankin aina huono vaihtoehto?


Aloitetaan pohdinta tunnustuksella, jotta hitusen puolueellinen kantani ei jäisi epäselväksi. Meidän kodissa on laminaattilattiat. Myös edellisessä kodissani oli laminaattilattiat. Molemmissa kodeissa olen ne itse lattioiden pinnotteiksi valinnut ja tyytyväinen niihin ollut. Ehkä juuri tästä syystä haluankin puolustaa tätä paljon parjattua materiaalia. 

Lattiavaihtoehtojahan on paljonkin erilaisia, laminaatin lisäksi mm. muovimattoa, korkkia tai vinyyliä. Vertaan laminaattia kuitenkin parkettiin, sillä tottahan se on, että laminaatti jäljittelee yleisesti ottaen aitoa puulattiaa ja usein laminaatti valitaankin vaihtoehdoksi nimenomaan parketille. Voisin tässä käydä takemmin läpi parketin ja laminaatin eroja, mutta se ei liene tarpeen. Kaikki tietänemme, että parketti on ns. täyttä tavaraa vähintään 13 mm:n paksuudelta ja laminaatti huomattavasti ohuempaa muovipinnoitettua kuitulevyä.

Parketti on vahva luonnonmateriaali ja sitä kautta tietenkin arvokkaampi. Se on lämpimämpi jalan alla ja siitä voi tehdä uuden veroisen hiomalla ja pintakäsittelemällä (lakkaus tai öljyäminen) sen pariinkin kertaan. Laminaatin korjaukseenkin on toki tarjolla omat tuotteensa, mutta ne ovat lähinnä vain pienten naarmujen paikkaukseen. Parketin kovuuden määrittää puulaji, kun taas laminaatissa puhutaan käyttöluokkista. Edullisimmat laminaatit ovat yleisesti ottaen KL31:stä ja näitä näkee yleensä 6-7 mm:n paksuisina. Tällaista laminaattia en välttämättä omaan kotiini valitsisi, paitsi maksimissaan tiloihin, joissa kulutus on pientä. Sitten tullaan taas näihin KL32:n ja KL33:n, 8 mm:n vahvuisiin vaihtoehtoihin, jotka pelittävät minusta oikein hyvin. Erityisesti koiraperheessä laminaatti on monesti se parempi vaihtoehto, sillä parkettiin jää huomattavasti helpommin kynsien aiheuttamat jäljet, kun taas laminaatin pinta kestää paremmin koiran tassuttelut. Lisäksi laminaattilla on parkettia parempi värinkesto ja se on helppohoitoinen.

Laminaattia ei tosiaan voi hioa uuteen uskoon, mutta toisaalta parketin hinnalla saa uusittua laminaatin jopa pariinkin kertaan. Ja vieläpä ilman meteliä, pölyä sekä lakkauksen aiheuttamaa voimakasta hajua. Laminaattien tarjonta on nykyisin todella laaja ja itse olen suosinut omissa kodeissa ns. 1 -sauvaista lankkumallia viistetyillä reunoilla. Ajatuksena on ollut jäljitellä vanhaa puulattiaa, jossa on leveät lankut.  Lattiavalintaa tehdessä kiertelin sekä parketti- ja laminaattivalikoimat. Kiinnitin huomiota ensisijaisesti lattian ulkonäköön ja vasta sitten hintaan. Mieluinen vaihtoehto löytyi molemmissa kodeissa laminaattivalikoimasta ja parkettiin nähden edullinen hinta oli tietenkin vain kotia päin. 

Jos listataan molempien materiaalin ominaisuuksien plussat ja miinukset ilman hintaa, vetää parketti varmasti pisemmän korren. Mielestäni on kuitenkin huomioitava materiaalien hinta-laatusuhde. Mieluummin käytän laminaatin ja parketin välisestä erotuksesta säästyneet rahat vaikka laadukkaampaan kodinkoneeseen tai vaikka keittiön kalustehifistelyyn, kuin stressaisin siitä, että kotini lattia ei olekaan aitoa puuta. Mielestäni laminaatti on siis passeli lisä markkinoilla olevaan lattiamateriaalitarjontaan ja itse en missään nimessä näe sitä sisustusmokana. Itse asiassa monikaan ei välttämättä edes ymmärrä näiden materiaalien eroja, saatika että erottaisi ne valmiissa lattiassa. Sitten on tietenkin näitä, jotka putoavat tuoliltaan jo kuullessaan sanan laminaattilattia.


Laminaatti tulee jakamaan mielipiteitä varmasti jatkossakin. Toiset vannovat aidon puun nimeen ja sanovat laminaatin olevan sellaista (anteeksi kielenkäyttöni) paskaa, ettei sitä pitäisi levittää kuin pellolle. Nämä ovat niitä kuuluisia makuasioita, joista voi nimenomaan kiistellä. Miten on, löytyykö sinun lattiastasi edellä mainittu ”sisustusmoka”?

16 kommenttia:

 1. Heh, tämä oli mielenkiintoista luettavaa ja samojen asioiden äärellä olen pyörinyt paljon viime keväänä ennen remonttia :) Keittiöstä ja eteisestä löytyy laminaattia, olohuoneesta ja makuuhuoneista tällä hetkellä parkettia. Näissä kahdessa lattiamateriaalissa on puolensa ja ne kyllä eroavat selvästi toisistaan kun näiden molempien päällä päivittäin astelee ja tutkiskelee eri näkökulmista. Keittiö ja eteinen olivat ainakin meillä hyvä valinta kovan kulutuksen suhteen. Siellä missä parkettia vielä on, minua himottaisi säilyttää se ja kunnostaa myöhemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä asiaa saatta pohtia joku muukin, kun remontti- tai rakennysasiat ovat mielessä. :) Meillä oli myös alakerrassa parketti, kun tämän kodin ostimme. Tammiparketti oli tosiaan jo sen 30 vuotta vanha ja siinä oli "muutamat" koiran kynnen jäljet. Ainakin kertaalleen se oli jo hiottukin, joten päädyimme poistamaan sen kokonaan. Nyt meillä on lähes puolet alakerrasta laattalattiaa ja toinen puolikas laminaattia. Hyvin on pärjätty. :)

   Poista
 2. Kaamea moka löytyy täältäkin, ei tosin omana vaan edellisen omistajan tekemänä valintana. Olen joskus miettinyt, että jos uusisin lattiat kumpaa laittaisin, enkä kyllä ole oikeen kummankaan puoleen tässä kallistunut. Kummallakin on puolensa. Ainakin olen tämän laminaattini saanut naarmutettua pelkästään huonekalujen siirtelyllä ja imurilla, joten voisi itku päästä jos parketti olis piloilla samanlailla :)
  Ps. Sain vihdoin vastattua matkahaasteeseen: http://littlebigthings-littleb.blogspot.fi/2013/10/minun-matkakarttani.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, molemmissa on tosiaan puolensa ja laminaattien laatukin vaihtelee. Meillä tippu edellisessä asunnossa sakset terä edellä laminaattiin. Pinnasta lohkesi noin 1 cm x 1cm kokonen pala. Mies korjasi sen liimaamalla palan takaisin. Lopputulos on aika hyvä, sillä en meinannut enää löytää sitä kohtaa, jossa äksidentti oli tapahtunut, vaikka osasin etsiä fiksattua kohtaa pieneltä alueelta. :)

   Täytyypä tulla muuten kurkkaa sun matkakartta, en ole vielä kerinnyt lukea sitä ajatuksella. :)

   Poista
 3. Hyvää pohdintaa ja vertailua! Meillä on nykyään parketti, mutta vertailin ostovaiheessa myös laminaatteja ja ohutpuulattiaa. Lopulta hintaero haluamani parketin ja haluamani laminaatin välillä jäi suhteellisen pieneksi, jotrn valitsin parketin. Lähinnä varmaan vaikutti tuo "puun tuntu" jalkapohjiin. Silti minulle oli jonkinasteinen järkytys, että parketissakin on puuta melko vähän! Meillä kotonakotona on kokopuulattia ja olin jotenkin ajatellut, että parkettikin on läpipuuta. Pöhkö minä.

  Tuo parketin hiomisoptio lienee useille teoreettinen. Vanhempieni lattia on siis kertan hiottu ja se oli kyllä sellainen urakka, että miettisin useamman kerran ennen kuin ryhtyisin siihen uudelleen. Kyllä siinä pölyssä suunnitteli jopa vetävänsä laminaatin koko lattian päälle!

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuo hiomisoperaatio on aikamoinen juttu, sillä siitä syntyvä pöly on niin hienoa, että sitä löytyy varmasti vielä pitkään aikaa joka paikasta. Tietenkin joa remppaa muutenkin koko kodin ja kalusteet ovat jossain muualla, niin pöly ja lakan tujakka tuoksu eivät ole niin suuri ongelma.

   Poista
 4. En suostu myöntämään, että lattiallani on moka, mutta kyllä siinä laminaatti on :) Vanhemmillani on parketti ja heillä oli koira. Arvatkaapa minkä näköinen oli parketti hetken päästä, kun koiran kynnet sitä oli "hellästi koetellut". Meillä on laminaatti ja sillä on tassutellut yli 11 vuoden ajan koiria, eikä jäljen jälkeä. Me päädyttiin laminaattiin alunperin rahan vuoksi, Nyt ensi kesänä meillä on isompi remppa, jonka yhteydessä lattia menee vaihtoon. Meille tulee silloinkin laminaatti. Myös koiriemme takia, sillä laminaatti kestää paremmin, mutta myös sen takia, että minun mielestäni hinta-laatusuhde on laminaatissa kohdallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on monia tuttuja, joilla on koira. Kaikki keiden kanssa olen asiasta puhunut, ovat sanoneet, että laminaatti on ehdottomasti parempi valinta koiraperheeseen. Ei siis pöllömpi vaihtoehto teidänkään lattiassa. ;)

   Poista
 5. Uusi lukija täällä hei! Kuules, meiltä vasta karmea lattiamoka löytyykin, nimittäin muovimatot! No, olen itsekin sitä mieltä että ne ovat aika hirveät ja vaihtaisin ne riemusta kiljuen laminaattiin :) Mutta asun vuokralla, joten ihan heti ei sitä tule tapahtumaan. En kauheasti tykännyt muutenkaan tuosta Hanna Sumarin haastattelusta kun sen luin. Ikävä mennä toisten sisustusmokia sillä lailla listaamaan, jokainen sisustakoon kotinsa miten tahtoo ja niin että siellä on itsensä ja perheen hyvä olla. Jos nyt saisin valita lattiamateriaalit kotiin, valinta olisi todennäköisesti laminaattia muualle ja laattaa keittiöön. Vanhemmillani on jonkinlaista korkkilaattaa keittiössä ja sekin tuntuu aika kivalta jalkojen alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kaisa J ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi. :)

   Minä asuin koko opiskeluajan, eli sellaiset seitsemän vuotta eri vuokra-asunnoissa ja niissä kaikissa oli toinen toistaan rumempi muovimatto. Täytyy myöntää, että en kaipaa niitä lattioita. Toisaalta tarjolla on myös ihan ok näköisiä muovimattoja, sellaisia siis, jotka jäljettelevät myös sitä parkettilattian pintaa.
   Vuokra-asunnossa ei tosiaan välttämättä kannata alkaa lattiaremonttiin, ellei kohdalle sitten satu avokätistä vuokranantajaa.
   Meillä on keittiössä ja eteisessä laattalattia. Ollaan tykätty siitä siitäkin huolimatta, että matalaltakin pudonnut lasikippo hajoaa takuuvarmasti laattaan iskeytyessään. :)

   Poista
 6. Heh, meillä lattioissa on varmaan sellainen mokien yhdistelmä ettei mitään rajaa.. :) Eli peräkkäisissä huoneissa laminaattia yhdessä ja kahdessa muussa keskenään erilaista muovimattoa. Ei siis itse olla laitettu lattioita vaan edelliset asukkaat mutta ei tulisi mieleenkään tällä hetkellä ruveta niitä remppaamaan (vain ulkionäön tms takia) kun on rahareikiä muutenkin. Mä en tietenkään ole sisutajanakaan "oikeanlainen" mutta oon itse asiassa tykännyt muovimatosta laminaattia enemmän. On lämpimämpi jalan alla vanhassa talossa ja kissatkaan ei sillä liukastele niin kuin välillä laminaatilla kunnon juoksuleikkien aikana.

  Muovimatossa on tietysti varmasti huonot puolensa monelta eri kantilta katsottuna ja jos joskus tulee remontti ajankohtaiseksi niin varmaan valitsisin puun materiaaliksi hengittävyytensä takia jos vaan budjetti antaa myöten. Olen itse viime aikoina aika paljon miettinyt näitä sisäilma-asioita ja tuntuu että terve, hengittävä talo olisi tällä hetkellä esteettisiä asioita tärkeämpi. Tietysti remppahetkellä voittaa todennäköisesti kukkaro :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita erilaisten lattiamateriaalien yhdistelmiä näkee yllättävän paljon. Nykyisessä kodissamme oli itse asiassa entisen asukkaan jäjiltä parkettia, kahta erilaista laminaattia ja muovimattoa. :D

   Näinhän se on, että materiaalivalinnat ovat yleensä eri näkökantojen kompromissi ja rahapussi määrittää tietenkin ne suurimmat linjat. Olisi se lattia sitten aitoa, muovia tai jotain ihan muuta, tärkeintä on, että asukkaat viihtyvät ja koti tuntuu kodilta. :)

   Poista
 7. Tervehdys, siivousalan ammattilaisena ja kouluttajana kommentoisin tähän lattiamateriaali- keskusteluun että moni on pilannut lattiansa sopimattomilla puhditusaineilla ja menetelmillä.
  Suosittelen sekä laminaattilattioille että lakatuille, vahatuille ja öljytyille parkettilattioille nihkeitä siivousmenetelmiä ja kosteita lähinnä tahranpoistoon. Aineena paras on neutraali tai heikosti emäksinen yleispuhdistusaine joka ei sisällä saippuaa. Synteettiset tensidit eivät vaadi huuhtelua kuten saippuat Esim. Tolu ja Mäntysuopa. Puhdistusaineen annostelu on tärkeää jotta pinnat eivät harmaannu ja tule likaisen näköiseksi. Ensiapuna 'kirjavalle' laminaatille jossa näkyvät jalanjäljet sopii kosteapyyhintä pelkällä veteen kostututetulla mikrokuitupyyhkeellä, jolla pinttymät ja puhditusainejäämät poistuvat. Muistathan että vain puhtailla välineillä tulee puhdasta.
  Nautitaan kodin puhtaudesta...terveisin Jennan kummitäti

  VastaaPoista
 8. Meillä on laminaattia ja syy valintaan on että meillä asuu nelijalkainen perheenjäsen, joka juoksee sisällä ja jarruttaa kaikilla tassuillaan--> Parketti olisi varmaan jo nyt kahden vuoden asumisen jäljiltä naarmuilla, vaikka koiramme pieni ja suhteellisen kevyt onkin (mutta kyllä ne kynnet löytyy!).. Tokihan parketin voisi hioa, mutta aika homma...

  VastaaPoista