keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Ensimmäinen piparkakkutalo

Tänä vuonna tein monien vuosien jälkeen piparkakkutalon. Oma mökki on ollut haaveissa jo monena vuonna näin joulun alla, mutta jotenkin sen tekeminen on kaikessa muussa häsellyksessä jäänyt. Tänä vuonna olin siis ajoissa liikkeellä ja yhteistuumin miehen kanssa kasasimme oman talon. 

En halunnut sitä tuttua ja turvallista perusmökkiä, vaan halusin suunnitella itse. Piirsin ajatusta talosta, mutta ennen muottien piirtämistä, miehen vihjailujen jälkeen, taivuin ja yksinkertaistin mallia aika paljonkin niistä ensiajatuksista. Ajattelimme, että ehkä on hyvä treenata ensin vähän simppelimmällä mallilla. Ensimmäisenä iltana tehtailtiin elementit. Tämä suunnittelija teki amatöörimäisen virheen, eikä huomioinut tarpeeksi "elementtien" käyristymistä paistovaiheessa. Ainakaan pitkän sivun kokonainen pala ei ihan mennyt toleransseihin, mutta näinhän se on, että minkä mitta heittää, sen sokerimassa peittää. Ja niin peitti tässäkin tapauksessa. Seuraavana päivänä koristeltiin palat ja kasattiin talopaketti tontille. 

Eihän siitä lopputuloksesta tokikaan ihan sellainen tullut, kuin olin villeimmissä kuvitelmissani ajatellut, mutta yllätyin, kuinka hyvin yhteistyö polttavan sokerin kanssa toimi ja siitä, kuinka vähillä ärräpäillä selvittiin pystytysprosessista. Koristeluprosessi kaipaa kipeästi lisää harjoitusta, mutta jostainhan se on harjoittelu alotettava. 

Tämä piparkakkutalo ehti ilahduttaa meitä vajaan kolmen viikon ajan ja nyt vähän häpeillen joudun myöntämään, että valitettavasti jokin Eino-myrskyn tapainen iski taloon salakavalasti. Ensin lähtivät (jostain kumman syystä) kattolappeet sekä pihakiveykset,  ja sen jälkeen kaatuivat pihakuuset. Nyt talosta on enää jäljellä vain surulliset rauniot. Vähän turhan aikaisin tuli tuo talo väsättyä, mutta olen tyytyväinen että se tuli kasattua. Vaikka harjoitustahan tämä vielä vaatii, osoittautui se kuitenkin aivan mielettömän kivaksi puuhaksi. 

Seuraavaan rakennelmaan korjataan sitten tässä talossa tulleet änäkäiset ja siirrytään siihen astetta monimutkaisempaan malliin. Suosittelen tällaista pientä jouluun virittäytymispuuhaa lämpimästi. Ja ihan siltä varalta, että jokin joulutonttu sattuisi tätä lukemaan, niin vihjaan hienovaraisesti Arkkitehtien Piparkakkutalot -kirjasta. Kuulin itse tästä opuksesta muutama päivä sitten ja veikkaan, että jos oma mielikuvistus jumittaa, niin tuosta kirjasta löytynee vähän vinkkejä siitä, mihin se piparkakkutaikina voi parhaimmillaan taipua.   

16 kommenttia:

 1. Ihana! Saiskohan itsekin tänä vuonna talo aikaiseksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin rakentelemaan. Jos haluaa päästä helpommalla, niin vaikka valmiista paloista. :)

   Poista
 2. Vau, siitähän tuli hieno! Mä oon joinakin vuosina tehnyt piparkakkutalon, mutta en nyt pariin vuoteen. Hitsit, nyt iski kyllä innostus tämän teidän talosen myötä! Löytyisköhän aikaa ja kärsivällisyyttä väsätä talo ennen joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyy löytyy. Multakin löyty, vaikka mulla palaa pinna kohtuu helposti, jos ei heti meinaa onnistua. :D

   Poista
 3. Voi jummi miten hieno! Mä olen vähän sellainen (kröhöm.... oiskohan tumpelo oikea sana kuvaamaan) huonohko leipuri. Mutta pakko on koittaa piparkakkutaloa saada aikaiseksi. Joten kiitos kaunis kirjavinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Olen itsekin ihan täpinöissäni tuosta kirjasta. :)

   Poista
 4. No hitsiläinen! On tämä rakennusteknisesti kuitenkin kokonaisvaltaisempi ratkaisu kuin tuo minun tekeleeni :)

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mutta hei, sulla oli kokonainen kylä. :)

   Poista
 5. No vähänkös hieno!! :) Mä en oo varmaan ikinä tehnyt piparkakkutaloa, eikä meillä tehnyt äitikään kun olin pieni :)

  VastaaPoista
 6. Vähän hieno! En ole itse ikinä tehnyt piparkakkutaloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan, vaikka niistä valmiista paloista, joita myydään kaupassa. Kivaa puuhaa. :)

   Poista
 7. No eihän tuo nyt pöllömpi talopaketti ole! :) Me ollaan kanssa joskus väsätty ihan urakalla noita piparkakkutaloja, mutta sittemmin jäänyt väliin. Mä en koskaan tiedä missä sitä pitäisin, kun tuntuu et se pyörii sitten kaiken maailman pöydillä viikkotolkulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän. Sen takia mekin varmaan syötiin mökki parempiin suihin ennenaikaisesti, kun sille ei oikein löytynyt hyvää säilytyspaikkaa. :D

   Poista
 8. Ihana piparitalo, toi katto on tosi kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Katta oli talon paras osuus. :)

   Poista