perjantai 14. helmikuuta 2014

Ajatuksia ystävyydestä

Hyvän ystävän voi löytää jo pienenä lapsena. Hänen kanssaan voi yhdessä käydä läpi nuoruuden kasvukivut, kokeilla rajoja, tehdä virheitä, oppia niistä kantapään kautta ja kasvaa aikuiseksi. Vaikka edellisestä tapaamisesta vierähtäisikin tovi tai toinenkin, jatkuu juttu luontevasti aina siitä, mihin se on viimeksi jäänyt. Hyvän ystävän voi löytää myös myöhemmin, teinivuosina tai aikuisiällä. Hän voi olla löytö opiskeluajoilta, mönkään menneen parisuhteen aikaisesta tuttavapiiristä tai elämäsi tärkeimmän ihmisen perhepiiristä. 

Ystävyys ei katso uskontoa, poliittista kantaa tai taloudellista tilanneta,  mutta samansuuntaisten arvojen jakaminen tekee yhdessäolosta helppoa. Ystävältä voi vaatia monia ominaisuuksia, kuten rehellisyyttä, luottamusta, aitoutta ja välittämistä. Nämä kaikki ovat toki tärkeitä kriteereitä, mutta mielestäni hyvästä ystävyyssuhteesta kertoo myös se, että yhdessä vietetty aika on mukavaa ja tapaamisesta tai puhelinmaratonista jää hyvä fiilis. 


Oli ystävyyssuhde sitten jatkunut jo kolmattakymmenettä vuotta tai laskettavissa vasta yhden käden sormilla, voi se silti olla yhtä arvokas. Ystävyyssuhteet voivat olla erilaisia ja niiden lähtökohtana eivät ole aina samanlaiset asiat. Yhteistä kuitenkin on se, että hyvä ystävyyssuhde mukautuu elämän eri tilanteisiin ja kestää toisinaan pieniä kolhuja, mutta antaa aina enemmän kuin ottaa.   

Hyvää ystävänpäivää!

1 kommentti: